Regulamin stołówki Zespołu Szkół w Zalesiu

Styczeń 28, 2020 Administrator Ogólna

Podstawa prawna:

- Art. 67 a ust. 3 ustawy o systemie oświaty – Dz. U. z 2004 r. nr 256, poz. 2572 ze zm.

 

§ 1.

Postanowienia ogólne

 

1. Stołówka jest miejscem spożywania posiłków przygotowanych w kuchni szkolnej dla uczniów Zespołu Szkół w Zalesiu zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej oraz system HACCP. Informacja o alergenach zawartych w posiłkach wydawanych w stołówce szkolnej dostępna jest na tablicy ogłoszeń.

2. Posiłki dla uczniów wydawane są w czasie trwania rocznych zajęć dydaktyczno-wychowawczych w godzinach 10.40 – 10.55 zgodnie z ustalonym harmonogramem.

3. Posiłki w stołówce wydawane są w formie posiłku regeneracyjnego jednodaniowego.

4. Dyrektor szkoły może w uzasadnionych przypadkach, podyktowanych organizacją pracy szkoły, skorzystać z możliwości zorganizowania suchego prowiantu dla korzystających z dożywiania.

5. Szkoła nie prowadzi sprzedaży na wynos i ze względów na zachowanie ścisłych norm żywieniowych i sanitarnych nie wydaje się niezjedzonego przez ucznia obiadu do domu.

6. Obowiązek zgłaszania nieobecności uczniów uczestniczących w wycieczce lub innym zorganizowanym przez szkołę wyjeździe spoczywa na wychowawcy klasy lub innym organizatorze wycieczki. Zgłoszenia należy dokonać  przynajmniej z kilkudniowym wyprzedzeniem do intendenta szkoły.

7. W przypadku zgłoszonych wcześniej wyjazdów na wycieczki, do kina itp. Obiad wydaje się zgodnie z indywidualnym ustaleniem z kucharką.

8. Postanowienia niniejszego regulaminu, aktualny jadłospis, ogłoszenia dotyczące stołówki w tym wysokość opłat za posiłki wywieszane są na tablicy informacyjnej.

 

§ 2.

Uprawnienia do korzystania ze stołówki

 

1. Do korzystania z posiłków w stołówce szkolnej uprawnieni są:

1)      śniadania, obiady i podwieczorki:

a)      dzieci przedszkolne wnoszące opłaty indywidualne,

b)      dzieci przedszkolne, których dożywianie jest finansowane przez GOPS,

c)      uczniowie szkoły wnoszący opłaty indywidualne,

d)      uczniowie, których dożywianie opłaca GOPS.

§ 3.

Ustalanie wysokości opłat za posiłki

 

1. Opłaty za korzystanie z posiłków ustala się na okres roku szkolnego.

2. Cenę obiadu ustala Dyrektor Szkoły w oparciu o kalkulację kosztów, w porozumieniu z Wójtem Gminy Czarna. Opłata za posiłek wydawany uczniowi obejmuje koszt zakupu artykułów spożywczych niezbędnych do przygotowania posiłku i nie może być dzielona na części.

3. W sytuacjach wzrostu kosztów produktów w trakcie roku szkolnego dopuszcza się możliwość zmiany odpłatności, po poinformowaniu korzystających ze stołówki z co najmniej miesięcznym wyprzedzeniem.

4. Wysokość opłaty za jeden posiłek jest podawana Zarządzeniem Dyrektora Szkoły w każdym roku szkolnym. Jeżeli nie ma podstaw do zmiany cen obiadów w następnym roku szkolnym, Zarządzenie poprzednio wydane w tym zakresie zachowuje moc.

5. Wielkość porcji i kaloryczność posiłków określają ogólnie obowiązujące przepisy regulujące funkcjonowanie stołówek.

 

§ 4.

Wnoszenie opłat za posiłki dzieci przedszkolnych

 

1. Rodzice dzieci przedszkolnych wnoszą opłaty za wyżywienie dziecka w wysokości określonej w Zarządzeniu Dyrektora Zespołu Szkół, w zależności od zadeklarowanej ilości spożywanych dziennie posiłków oraz ilości dni obecności dziecka w przedszkolu w danym miesiącu kalendarzowym.

2. Terminy opłat:

  1. opłat miesięcznych rodzice dokonują „z dołu” w terminie do 5-go dnia miesiąca następującego po miesiącu kalendarzowym, za który wnoszona jest odpłatność,

  2. terminy opłaty za miesiąc czerwiec oraz miesiące wakacyjne zostaną podane w odrębnym ogłoszeniu dyrektora,

  3. opłaty należy uiszczać bezpośrednio u intendentki w przedszkolu.

3. Za opóźnienia w dokonywaniu opłat będą naliczane odsetki ustawowe.

4. Opłata za wyżywienie dziecka będzie pomniejszona o ilość dni nieobecności dziecka w przedszkolu

 

§ 5.

Wnoszenie opłat za posiłki i zwroty za niewykorzystane obiady uczniów

 

1. Opłaty za obiady wnosi się za cały miesiąc „z dołu” do 5-go dnia każdego miesiąca następującego po miesiącu kalendarzowym, za który wnoszona jest odpłatność

2. Wysokość opłaty po uwzględnieniu odliczeń podaje do wiadomości intendentka.

3. Odwołania posiłków należy dokonać telefonicznie pod numerem 17 771 47 01 lub

17 771 47 00 bądź osobiście u intendenta najpóźniej do godziny 8.30 danego dnia. Odpisu dokonuje się w przypadku co najmniej dwudniowej nieobecności ucznia wcześniej zgłoszonej. Nieobecności jednodniowe nie są odpisywane.

4. Wyjątek stanowią wyjazdy na wycieczki szkolne i zawody sportowe, które powinny być zgłoszone przez wychowawców lub opiekunów grup z co najmniej kilkudniowym wyprzedzeniem.

5. Rezygnacja z obiadów, by nie powodowała obciążenia finansowego, winna być zgłoszona najpóźniej do 25 dnia miesiąca poprzedzającego rezygnację.

6. Brak zgłoszenia nieobecności na obiedzie lub rezygnacji z posiłków w terminach wymienionych w pkt 3 i 5 obciąża finansowo rodzica/ opiekuna prawnego dziecka.

7. W przypadku wnoszenia opłat za posiłki przez GOPS, zasady i terminy tych opłat regulują odrębne przepisy.

 

§ 6.

Postępowanie w przypadku braku opłaty za obiady.

 

W sytuacji kiedy rodzice lub opiekunowie prawni dziecka nie dokonają wpłaty za obiady w terminie określonym w niniejszym regulaminie, otrzymają przypomnienie o konieczności uiszczenia opłaty. Informacja taka jest przekazywana telefonicznie. Rodzice po otrzymaniu przypomnienia są zobligowani do natychmiastowego dokonania wpłaty. Jej brak skutkuje skreśleniem dziecka z listy korzystających z obiadów od następnego miesiąca, a wobec rodziców bądź opiekunów wszczyna się procedury mające na celu ściągnięcie zaległych należności zgodnie z obowiązującym prawem.

 

§ 7.

Zasady zachowania w stołówce

 

1. Podczas spożywania posiłków obowiązują zasady kulturalnego zachowania.

2. W stołówce podczas spożywania posiłku obowiązuje cisza.

3. Po spożyciu obiadu brudne naczynia należy odnieść w wyznaczone miejsce.

4. Zabrania się wnoszenia do stołówki wszelkich naczyń, sztućców i innych rzeczy obcego pochodzenia.

5. Zabronione jest wnoszenie do stołówki wierzchnich okryć i plecaków.

6. Z posiłków można korzystać wyłącznie w stołówce. Za wydawanie posiłków odpowiadają pracownicy kuchni.

7. Podczas wydawania obiadów zabrania się pobytu w pomieszczeniach stołówki osobom niespożywającym posiłków z wyjątkiem nauczycieli sprawujących opiekę.

8. Zarówno uczniowie, jak i personel kuchni oraz nauczyciele sprawujący opiekę są zobowiązani do rozwiązywania ewentualnych konfliktów w sposób polubowny i kulturalny.

 

§ 8.

Postanowienia końcowe

 

1. O wszelkich sprawach związanych z organizacją pracy stołówki w tym wysokości opłat wnoszonych za korzystanie przez uczniów z posiłku decyduje Dyrektor ZS.

2. Wszelkie zmiany do niniejszego regulaminu wymagają zmian pisemnych w formie aneksu.

 

nasz patron

Święty Jan Kanty
ur. 23 lub 24 czerwca 1390 r.
zm. 24 grudnia 1473 r.

Ciekawe linki
Zespół Szkół im. Jana Kantego w Zalesiu
Zalesie 123, 37-126 Medynia Głogowska, tel.: 172261306, e-mail: [email protected]
Powered by Viola © Grupa Webg.